Google Drive’dan Bir Dosyayı Sildiğinizde Ne Olur?

Dosyaları kazara silmek genellikle bazı yankılara ve pişmanlığa neden olur çünkü dosyalarınızı sonsuza kadar kaybedebilirsiniz. Bir dosyayı sildiğinizde gerçekte ne olacağı sisteme ve hizmetlere göre değişebilir. Örneğin, Google Drive buna farklı davranır. Paylaşılmayan bir dosyanın silinmesinin, paylaşılan bir dosyanın silinmesinden farklı sonuçları vardır. Paylaşılan dosyaları veya klasörleri sildiğinizde işler karmaşıklaşır. Google Drive’dan dosya silme konusunda endişeli misiniz? Yardım etmek için buradayız. Bu gönderi, Google Drive’dan bir dosya veya klasörü sildiğinizde ne olacağı konusunda size rehberlik edecek.


Google Drive FR'den bir dosyayı sildiğinizde ne olur?

Dosyaları silmek, Google Drive’ınızda yer açmanıza yardımcı olur. Ancak serbest bırakılan depolama alanı birkaç faktöre bağlı olacaktır. Dosyanın sahibine, konumuna ve çok daha fazlasına bağlı olarak aşağıda birden çok senaryo listeledik.

Başlayalım. Ancak ondan önce aşağıdaki önemli noktaları okuyun.

Google Drive’dan Dosyaları Silerken Bilinmesi Gerekenler

  • Yalnızca dosyanın sahibi dosyayı gerçekten silebilir. Diğerleri dosyayı yalnızca kendi görünümlerinden kaldırıyor ve aslında dosyayı silmiyor.
  • Dosyanın sahibi, onu Google Drive’a yükleyen kişidir. Kullanılan depolama alanı, yalnızca dosyanın sahibi Google Drive kotasına dahil edilecektir.
  • Cihazlarınızdan birinden bir dosyayı sildiğinizde, örneğin Google Drive Android uygulaması, dosya diğer cihazlardan, yani iPhone / iPad uygulamasından ve web sürümünden silinecektir.
  • Google Dokümanlar, E-Tablolar, Slaytlar vb. Gibi herhangi bir Google Drive ürününden bir dosyayı silerseniz, bu dosyalar da Drive’dan kaldırılır. Aynı durum tam tersi için de geçerlidir, yani Drive’dan silmek onu diğer hizmetlerden kaldıracaktır.

Şimdi çeşitli senaryoları kontrol edelim.

Paylaşılmayan Bir Dosyayı veya Klasörü Sildiğinizde Ne Olur?

Hiç kimseyle paylaşılmayan bir Google Drive dosyasını veya klasörünü sildiğinizde işler basittir. Temel olarak, kendi Google Drive klasörünüze bir dosya yüklediyseniz, dosyayı silmek onu Google Drive’ın Çöp Kutusu veya Bin klasörüne taşır. Benzer şekilde, Drive’ınızdan paylaşılmayan bir klasörü sildiğinizde, bu klasörün içindeki tüm dosyalar da silinecek ve Çöp Kutusu’na taşınacaktır.


Google Drive 3'ten bir dosyayı sildiğinizde ne olur?

Çöp kutusu, silinen dosyalarınızı 30 gün boyunca tutan ve ardından kalıcı olarak silinen özel bir klasör türüdür. 30 gün beklemek istemezseniz, dosyayı Çöp Kutusu’ndan manuel olarak silebilirsiniz. Çöp Kutusu, yanlışlıkla sildiyseniz, dosyaları sildikten sonraki 30 gün içinde kurtarmanıza yardımcı olur.

Not: Google Drive’ın Çöp Kutusu’nda depolanan dosyalar, Google Drive depolama alanına dahil edilir. Drive depolama alanında başka nelerin önemli olduğunu öğrenin.

Sahip Olduğunuz Bir Paylaşılan Dosyayı veya Klasörü Sildiğinizde Ne Olur?

Sahip olduğunuz (Google Drive’a yüklediğiniz) paylaşılan bir dosyayı sildiğinizde, bu dosya görünümünüzden silinir ve 30 gün boyunca Çöp Kutusu klasörüne gönderilir. Dosyayı 30 gün içinde kurtarabilir veya 30 günden önce Çöp Kutusu’ndan kalıcı olarak silebilirsiniz. Dosya, Çöp Kutusu’ndan 30 gün sonra kalıcı olarak silinecektir. Aynı durum paylaşılan klasörler için de geçerlidir. Paylaşılan klasördeki tüm dosyalar silinecek ve Çöp Kutusu’na taşınacaktır.

Profesyonel İpucu: Google Drive klasörlerini kullanmak ve yönetmek için 9 ipucunu kontrol edin.

Paylaşılan dosyanıza veya klasörünüze erişimi olan diğer kişiler için dosya / klasör, Google Drive hesaplarından kaybolur. Ancak, dosyanın paylaşım bağlantısına sahiplerse, Dokümanlar, Slaytlar vb. Gibi ayrı Google Drive hizmet dosyalarına yine de erişebilirler. Bağlantıyı e-postanızda bulacaksınız.

Böyle bir silinmiş dosyayı açtıklarında, paylaşılan dosyanın sahibinin çöp kutusunda olduğu ve kalıcı olarak silineceği bildirilecek. Dosyayı kullanmaya devam etmek için, Kopyala düğmesini kullanarak kopyasını oluşturmaları gerekir. Alternatif olarak, dosyanın sahibi, dosyayı silmeden önce sahipliğini devredebilir.


Google Drive 1'den bir dosyayı sildiğinizde ne olur?

Görüntüler, PDF’ler gibi diğer dosyalara, sahibinin sonundan silindiğinde erişilemez. Böyle bir dosyaya erişim, dosyanın sahibinin çöp kutusunda olduğuna dair bir hata gösterecektir.


Google Drive 2'den bir dosyayı sildiğinizde ne olur?

Özetle, paylaşılan dosyaya erişimi olan kullanıcılar, dosyayı sildikten sonraki 30 gün içinde (eğer sahibinin Çöp Kutusundaysa) bazılarına erişebilir. 30 gün sonra veya dosya ya da klasör Çöp Kutusu’ndan kalıcı olarak silinmişse, dosya / klasöre bir kopya alınmadıkça artık kimse erişemez.

Ayrıca Guiding Tech hakkında

Başkasına Ait Bir Paylaşılan Dosyayı veya Klasörü Sildiğinizde Ne Olur?

Tüm paylaşılan dosyaları / klasörleri Google Drive’da “Benimle paylaşılanlar” bölümünde bulacaksınız. Bu durumda, dosyanın paylaşılan bir klasörün parçası olup olmamasına veya herhangi bir klasöre ait olmamasına bağlı olarak üç durum ortaya çıkar.

Durum 1: Paylaşılan Dosyayı Silme

Herhangi bir klasöre ait olmayan paylaşılan bir dosyayı kaldırdığınızda, dosya Google Drive görünümünüzden kaldırılır. Dosyanın sahibi olmadığınızdan, aslında herkes için silinmez. Paylaşılan dosyanın sahibi ve erişimi olan kullanıcılar, dosyayı normal şekilde kullanmaya devam edebilir.

İpucu: Google Drive dosyalarını silemiyor musunuz? Google Drive’ın dosyaları silmemesi sorununu nasıl çözeceğinizi öğrenin.

Temel olarak, başkasına ait paylaşılan dosyanın kaldırılması, onu yalnızca Google Drive hesabınızdan kaldırır. Dosya, başkasına ait gerçek dosyayı değil, yalnızca dosyanın veya klasörün kısayolunu kaldırdığınız için Çöp Kutusu klasörünüzde görünmez. Ancak, dosyanın paylaşılan bağlantısını tekrar tıklarsanız, dosyaya yine de erişebilirsiniz ve dosya Google Drive’ınızda yeniden görünecektir.

Not: Dosyanın sahibine, dosyayı kaldırdığınız konusunda bilgi verilmeyecektir.

Durum 2: Paylaşılan Klasörü Silin

Yukarıdakilerin tümü klasörler için de geçerlidir. Yani, paylaşılan bir klasörü silmek, onu ve onunla ilişkili dosyaları yalnızca görünümünüzden kaldırır. Asıl sahibinin tarafında hiçbir şey olmayacak.

Durum 3: Paylaşılan Bir Dosyayı Paylaşılan Klasörden Silme

Bir dosyayı paylaşılan bir klasörden silerseniz, böyle bir dosyanın artık kalmayacağı bir istisna vardır. Yani, dosya herkesin görüşünden kaybolsa bile, aslında silinmez. Dosyanın gerçek sahibi yine de ona erişebilir. Dosya, sahibinin Drive’ım klasöründe bulunacaktır. Hatta bulmak için dosyayı arayabilirler.


Google Drive 4'ten bir dosyayı sildiğinizde ne olur?

Başkasının Paylaşılan Klasörüne Eklenen Dosyanızı Sildiğinizde Ne Olur?

Paylaşılan klasöre erişebilen kullanıcılar bir dosya yükleyebilir veya paylaşılan klasörlerde yeni bir dosya oluşturabilir. Paylaşılan bir klasöre dosya yüklerseniz ve sahibi klasörü silerse dosyalarınıza ne olur?

Bu tür durumlarda, yalnızca klasör ve klasörün sahibine ait dosyalar herkes için silinir. Diğer dosyalar (başkalarının sahip olduğu) şu anda bir klasörleri olmadığından öksüz kalacak, ancak silinmeyecek.

Temel olarak, diğer kullanıcılar tarafından eklenen dosyalar kendi Google Drive hesaplarında kalacaktır. Klasör artık mevcut olmadığından, dosyaların sahibi dosyaları Google Drive’ın kök klasöründe, yani Sürücüm’de bulabilir. Alternatif olarak yazın : organize edilmemiş Google Drive’ın arama çubuğunda.

İpucu: Artık dosyaları düzenlemek için yeni klasörlere taşımalısınız.

Depolama Alanında Yer Açın

Google Drive’dan dosya veya klasör silmenin sonrasındaki etkilerini anladığınızı umuyoruz. Özetlemek gerekirse, başkasına ait paylaşılan dosyaları silmek, Google Drive hesabınızda depolama alanında yer açmayacaktır. Depolama alanını boşaltmak için yalnızca Google Drive’a yüklediğiniz dosyalar silinmelidir.

Sıradaki:

Google Drive, klasör boyutunu göstermiyor. Sonraki bağlantıdan indirmeden Google Drive’daki klasör boyutlarını nasıl bulacağınızı öğrenin.

Son güncelleme tarihi 17 Ara 2020

Yukarıdaki makale, Guiding Tech’i desteklemeye yardımcı olan bağlı kuruluş bağlantıları içerebilir. Ancak, editoryal bütünlüğümüzü etkilemez. İçerik tarafsız ve özgün kalır.